14 Eylül 2013 Cumartesi

Amerika Vize Başvurusu için gerekli evraklar


Bu yazıda vize başvurusu için yapılması gerekenlerden bahsedeceğim. Biz vize işlemleri için aracı bir şirket kullanmadık, aracı şirket kullanmaya da gerek yok. İnternetten yaptığımız araştırmalar sonucunda gerekli formları doldurduk, ücretleri yatırdık, randevuları aldık, evrakları hazırladık ve vize başvurusuna gittik. Madde madde bu aşamaları incelersek;

1. Öncelikle pasaportunuzun Amerika'ya giriş tarihinizden itibaren en az 6 ay geçerli olması gerekiyor, eğer 6 ay geçerli değilse öncelikle pasaportunuzun tarihini uzatmalısınız.

2. İnternet üzerinden elektronik DS-160 başvuru formu'nn doldurulması gerekiyor. Form İngilizce ancak kelimelerin üzerine farenin imlecini götürdüğünüzde Türkçe karşılığını okuyabiliyorsunuz. DS-160 formunu doldurduktan sonra barkod onay numarasının olduğu onay sayfasının çıktısını almalısınız. Randevu günü konsolosluğa giderken, onay sayfasının çıktısı yanınızda olmalı. DS-160 formu ile ilgili detaylı bilgiye http://turkish.turkey.usembassy.gov/ds160_bilgi.html adresinden ulaşabilirsiniz. Burada herşey detaylı bir şekilde anlatılmış zaten. Forma https://ceac.state.gov/genniv/ adresinden ulaşabilirsiniz. Forma fotoğraf da yüklenmesi gerekiyor ancak yüklemeden devam et gibi bir seçenek de var.

3. Bankaya vize ücretinin yatırılması gerekiyor. Banka ve fiyatlarla ilgili bilgiye https://usvisa-info.com/tr-tr/selfservice/ss_country_welcome linkinden ulaşabilirsiniz. Vize banka dekontunu yanınıza almayı unutmayın.

4. Vize bilgi servisini yani 0212-340-4444 numaralı telefonu arayıp randevu almanız gerekiyor. Randevu sırasında kredi kartınızdan 20 USD çekiliyor. Telefonda verilen pin numarasını not etmeyi unutmayın, aynı aileden 5 kişi aynı pin numarasını kullanabiliyor.

5. Yanınıza fotoğraf almayı unutmayın, fotoğraf kriterlerine http://travel.state.gov/visa/visaphotoreq/visaphotoreq_5334.html sitesinden ulaşabilirsiniz.

6. Bunun dışında banka hesap dökümlerinizi yanınıza almanızı tavsiye ediyorum. Ben dökümlerimi incelediler mesela. Orada bulunduğum süre içerisinde başkalarının dökümlerini de incelediklerini gördüm.

7. Varsa mal varlığınızı belgeleyebileceğiniz tapu, ruhsat gibi belgelerin alınmasında fayda var.

8. Otel rezervasyonları ve uçak bilet veya rezervasyonları da yanınızda olsun.

9. İşyerinden alınan orada çalıştığınıza dair sgk belgelerini unutmayın. Bu belgeleri istedikleri arkadaşlarım var.

10. Görüşme sırasında sakin olun, kendinizden emin olun, panik yapmayın, onlar düşman değil, vize vermemeye çalışan insanlarda değiller. Onlar aslında şüphe çekici davranmadığınız takdirde size vize verecek olan memurlar. 

11. Amerikan vizesine başvurmanın en iyi yanı, vizeyi alıp almadığınızı başvuru sırasında öğreniyorsunuz, size ya pasaportunuzu geri verip, "üzgün olduklarını" söylüyorlar, ya da "Tebrikler, lütfen pasaportunuzu kargo masasına bırakın" diyorlar. Böylece ne kadar süreli vize aldığınızı bilmeseniz de alıp almadığınızı biliyorsunuz. Bu arada kargo masasına pasaportu bıraktığınızda sizden 15-20 TL kargo ücreti alıyorlar, yanınızda para olsun. Benim yanımda para yoktu, Allah'tan yanımda ablam vardı da rezil olmadım :)

12. Şimdiden "İyi Şanslar" diliyorum umarım uğraşlarınız boşa gitmez...

Unutmadan aşağıdaki eşyaları yanınızda götürmeyin çünkü kesinlikle bu eşyaları konsolosluğa sokamazsınız;

• Her türlü elektronik Cihaz (Dizüztü Bilgisayarlar, tabletler, Cep Telefonları, MP3 ve her türlü Müzik Oynatıcılar, USB/Taşınabilir Bellekler, Fotoğraf Makinası ve Kameralar vb.)
• Her türlü sıvı (İçecek -Su dahil-, parfüm vb.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder