3 Ağustos 2014 Pazar

Dağların tepesindeki büyülü şehir : Termessos

Termessos, Antalya'nın yaklaşık 30 km kuzeybatısında, Korkuteli yolu üzerinde bulunan, oldukça iyi korunmuş antik bir şehir. Güllük dağının batısında kurulmuş olan Termessos'un bence en güzel yanı şehrin ormanın içinde olması.
Termessos'un girişi Milli Park olarak korunuyor, girişte müze kart geçerli, müze kartı olmayanlara kişi başı 5 TL giriş ücreti var.

Termessos'un Anadolu'nun eski halklarından Luvi'lerin soyundan gelen Solym'ler tarafından kurulduğu biliniyor. Büyük İskender'in İ.Ö. 333'de Termessos'u kuşattığı ama Termessos'luların kenti savunarak, teslim etmedikleri ve Roma imparatorluğu döneminde hala bağımsızlıklarını korudukları da bilinenler arasında ama Bizans ve sonraki dönemlerdeki durumu hakkında bilgi bulunmuyor.

Şehre giderken ormanın içinde biraz zorlu bir yürüyüş yolu var ama yol o kadar güzel ki yürüyüş o kadar yorucu gelmiyor. Ayrıca yol boyunca, oturup dinlenebileceğiniz banklar var :)



Tırmandıkça tarihi kalıntılar karşınıza çıkıyor, bu kadar yüksekte, dağın tepesine bir medeniyet kuran insanları merak etmeden yapamıyorsunuz...


Şehrin büyük kısmı ormanın içinde, ormanla bütünleşmiş halde, bekçilerden öğrendiğimiz kadarı ile kazılmayan, ortaya çıkarılmayan yerler de bulunuyormuş.


Evler, dükkanlar, devasa boyutta sarnıçlar, tapınaklar, anıtlar, mezarlar, gymnasium, kanalizasyon şebekeleri, gözetleme kuleleri, şehir surları...




Ve tepede, uçuruma bakan, tüm görkemiyle şehir tiyatrosu... 2014 yılının Türkiye'sinde hala tiyatrosu olmayan şehirler bulunurken, 2500 yıl önce insanların her şehre tiyatro kuruyor olması düşündürücü..




Tiyatro dağın tepesinde ve uçurum manzaralı, buraya giderken termosunuza sıcak suyunuzu koyun, tiyatronun basamaklarında oturup, kahvenizi içerek manzaranın tadını çıkarıp, bu şehri kuran insanların yaşamlarını düşünün...





Termessos'u umarım en kısa zamanda keşfedersiniz. Gidecek olanlara bir uyarı daha, su veya başka bir şey alabileceğiniz bir büfe yok, o yüzden yanınıza mutlaka su alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder